HostFact Help


HostFact Help > Producten

Prijzen indexeren met de prijsindexatie functionaliteit
Deze functionaliteit kunt u vinden in het menu onder "Beheer" -> "Productbeheer" -> "prijsindexatie".

U kunt hiermee de prijzen van producten en bijbehorende abonnementen in bulk aanpassen. Ook is er de mogelijkheid om deze aangepaste prijzen te synchroniseren naar bestaande conceptfacturen.

Hieronder gaan we stap voor stap door de gehele procedure zodat u precies kunt zien wat u te wachten staat. We gaan hierbij eerst door de instellingen, dan het aanpasen van de productprijzen. Vervolgens het aanpassen van eventuele (afwijkende) abonnementsprijzen en uiteindelijk de pagina waarop het process wordt uitgevoerd.

Instellingen
Allereerst dient u de instellingen voor indexatie te configureren. Op de pagina zelf ziet u aan de rechterzijde aanvullende informatie per instelling, enkele hiervan leggen we hieronder nog even extra uit.
U kunt ervoor kiezen om enkel producten te indexeren of ook bijbehorende abonnementen. Let op dat enkel abonnementen die zijn gekoppeld aan de gekozen productcategorieën worden meegenomen. Aanvullend is er een losse optie is om abonnementen zonder producten ook mee te nemen.

Indien u nieuwe prijzen wilt doorvoeren gebaseerd op een vast percentage verhoging danwel verlaging kan dit worden ingesteld. De nieuwe prijzen die hiermee worden berekend staan nog niet vast en kunt u in latere stappen zelf aanpassen, echter worden ze wel voor u vooraf ingevuld.
Er zijn hierbij ook verschillende afrondingsopties, in onderstaande tabel ziet een voorbeeld hoe deze afrondingsopties werken met een ingesteld percentage van 10%.

Huidige prijs Niet afronden Afronden op hele bedragen Afronden op halve bedragen Naar boven afronden op hele bedragen Naar boven afronden op halve bedragen
5,00 5,50 6,00 5,50 6,00 5,50
8,00 8,80 9,00 9,00 9,00 9,00
12,00 13,20 13,00 13,00 14,00 13,50Producten
Op de productenpagina geeft u de nieuwe prijs aan van de producten. Indien een product afwijkende prijsperiodes heeft worden deze hier ook weergegeven zodat deze ook eenvoudig kunnen worden aangepast.

Indien bij de instellingen is gekozen om een prijsvoorstel te doen aan de hand van een percentage is deze nieuwe prijs vooraf ingevuld. Wanneer u hiervoor niet heeft gekozen staat de huidige prijs ingevuld die op deze pagina vervolgens kan worden aangepast.


Abonnementen
Afhankelijk van de gekozen instellingen komen hier alle abonnementen met de geselecteerde producten of enkel de abonnementen met afwijkende prijzen ten opzichte van het product.

Indien u heeft gekozen om alle abonnementen individueel aan te passen kunnen dit er natuurlijk ontzettend veel zijn. Bovenaan de pagina ziet u hoeveel pagina's er in totaal zijn met de (afwijkende) abonnementen, op de locatie waar u in het screenshot (1/1) ziet staan.


Uitvoeren
Nadat u de nieuwe prijzen van de producten en abonnementen heeft ingevoerd dienen alle aanpassingen te worden verwerkt in het systeem.

Het is hierbij erg belangrijk om de pagina niet te verlaten totdat de voortgangsbalk op 100% staat en u het bericht krijgt dat het proces is voltooid.