HostFact Help


HostFact Help > Facturatie

Wat is UBL?
UBL (Universal Business Language) is de standaard voor universele uitwisseling van informatie, waaronder facturen. Door deze universele standaard is uw debiteur in staat om uw factuur automatisch in te lezen in een softwarepakket dat UBL ondersteund voor hun facturatie/boekhouding.


Hoe stel ik UBL 2.1 in?
Bij de algemene instellingen is het mogelijk om UBL 2.1 in te stellen maar het is ook mogelijk om per debiteur aan te geven of er gebruik van UBL 2.0 gemaakt wil worden.

Voor de algemene instelling gaat u in het menu naar "Instellingen" en vervolgens "Facturen & Offertes" (onder "HostFact voorkeuren"). In het blok "UBL 2.0" kunt u bepalen hoe u UBL wilt inzetten: de PDF en UBL als aparte bestanden of enkel het UBL bestand waarin de PDF in zit. Voor het instellen van UBL op debiteurniveau, kunt u de debiteur bewerken en naar het tabblad "Instellingen" gaan. In het blok "Facturatie" vindt u de UBL 2.1 instelling.


UBL inkoopfacturen
Wanneer u een inkoopfactuur in UBL ontvangt van een crediteur is deze gemakkelijk bij inkoopfacturen in te boeken. Ga in het menu naar "Relaties" en ga in het submenu naar "Inkoopfacturen" (onder "Crediteuren"). Bij het aanmaken van een (nieuwe) inkoopfactuur is het UBL-bestand gemakkelijk te uploaden of te slepen naar de pagina. Automatisch wordt herkend dat er sprake is van een UBL-bestand, de gegevens worden uitgelezen en er wordt gekeken of de crediteur al bestaat.