HostFact Help


HostFact Help > Domeinnamen

Hoe schakel ik DNS beheer in?
Het is mogelijk om vanuit HostFact de DNS van een domeinnaam te beheren. Dit kan vanuit de backoffice en voor je klanten in het klantenpaneel (zie stap 5 hieronder).

Op dit moment is er ondersteuning voor:
  • Hosting panelen: cPanel, DirectAdmin,  ISPConfig en Plesk.
  • Registrars: Openprovider, Oxxa, Realtime Register en MijnDomeinReseller.
  • DNS software: PowerDNS (te installeren via het menu "Instellingen" > "Modules").


Stap 1: DNS beheer activeren
Allereerst dient u DNS beheer te activeren in HostFact. Ga hiervoor in het menu naar "Instellingen" en vervolgens "Instellingen voor diensten". Onder het tabblad "Domeinnamen" vindt u het blok "DNS beheer".

Indien u PowerDNS gebruikt, dient u na het inschakelen de PowerDNS module te installeren. Ga hiervoor in het menu naar "Instellingen" en vervolgens "Modules".
Stap 2: Instellen van nameserver groepen
Om de DNS bij een domeinnaam registratie correct te verwerken en van een bestaande domeinnaam te kunnen beheren is het noodzakelijk om te weten wie de DNS beheerder is achter de nameservers. Per nameserver groep is er 1 beheerder. De beheerder kan een registrar, hosting control paneel of een derde partij (bijv. PowerDNS) zijn. Maakt u gebruik van de DNS van de registrar, dan zult u hoogstwaarschijnlijk maar 1 nameserver groep hebben. Namelijk de nameservers van de registrar met daaronder verschillende DNS templates. Gebruikt u de DNS van het hosting control paneel, dan zult u per server waarschijnlijk een nameserver groep hebben. In geval van een derde partij kan het een combinatie zijn.

Waar beheert u de nameserver groepen? Ga hiervoor in het menu naar "Beheer" en kies voor "DNS beheer" (onder "Diensten"). Klik op de blauwe knop "Nameserver groep toevoegen". Het is belangrijk om de nameserver groep een duidelijke naam te geven, waardoor u deze groep goed kunt herkennen. Bepaal daarnaast wie de beheerder is. Indien mogelijk zal extra informatie opgehaald worden. Dit houdt in dat de nameservers worden ingevuld, zoals al reeds binnen HostFact ingevuld. Indien de beheerder over DNS templates beschikt (meestal bij registrars) dan zullen deze ook automatisch worden opgehaald. Worden die niet opgehaald, dan kunt u handmatig één of meerdere DNS templates (met records) handmatig toevoegen.

Herhaal dit voor al uw nameserver groepen.
Stap 3: Standaard DNS template bij registrar/server voor provisioning
Om zorg te dragen dat de DNS bij een nieuwe domeinnaam correct wordt verwerkt, dient u een standaard DNS template te kiezen bij de registrar(s) en server(s). Dit doet u door de registrar(s) en server(s) te bewerken en onder de nameserver velden de instelling "Voorkeur DNS template" naar wens in te stellen.

Vanuit een bestelling zal de standaard DNS template gebruikt worden. Echter bij een handmatige domeinnaam registratie kunt u altijd nog een afwijkende DNS template kiezen.
Stap 4: DNS beheren bij een domeinnaam
Wanneer u een domeinnaam bekijkt vindt u bovenaan een actieknop "DNS beheer". Wanneer u hier op klikt worden de actuele DNS records opgehaald.
Is de beheerder van deze nameserver groep nog niet bekend, dan zal er gevraagd worden wie de beheerder is. Naar aanleiding van uw keuze wordt er automatisch een nameserver groep aangemaakt. Dit betekent dat in het vervolg voor domeinnamen met deze nameservers de beheerder bekend is en de vraag dus niet meer gesteld wordt.
Na het klikken op "DNS beheer" worden alle DNS record opgehaald.
Stap 5: Inschakelen voor het klantenpaneel
Nu dat het DNS beheer is ingeschakeld en het functioneert in de backoffice, is het mogelijk om ook uw klanten hun DNS te kunnen laten beheren. Deze rechten worden bepaald in het klantprofiel. Ga in de backoffice in het menu naar "Instellingen" en vervolgens "Klantenpaneel". Op deze pagina vindt u een tabblad "Klantprofielen". Bewerk het klantprofiel. Hier vindt u onder het tabblad "Diensten" de instelling "DNS zone wijzigen" dat bepaalt of de klant wel/niet de DNS mag wijzigen.